CARA MENGGUNAKAN INTERNET DOWNLOAD MANAGER

Anda seorang yang suka memuat turun atau mendownload movie? Adakah anda juga seorang yang suka memuat turun atau mendownload video? Atau anda juga seorang yang suka mendownload lagu? Atau adakah anda seorang yang suka memuat turun atau mendownload software atau game? Jika ya, software internet download manager adalah salah satu jalan yang sangat sesuai anda gunakan untuk mendownload file tersebut. Jika anda memang pengguna internet download manager, adakah anda menggunakannya dengan betul?



Baiklah, disini saya ingin berkongsikan bagaimana cara untuk menggunakan internet download manager  ketika memuat turun banyak fail tetapi memuat turun satu persatu sehingga habis tanpa perlu menunggu didepan komputer kerana ingin menyambung mendownload fail yang seterusnya. Jika anda menggunakan internet download manager, anda tidak perlu menunggu didepan komputer anda jika anda ingin memuat turun satu persatu fail dalam kuantiti yang banyak.

Dengan menggunakan internet download manager, anda cuma perlu menekan start download untuk file pertama dan untuk fail yang seterusnya anda cuma perlu menekan butang download later seperti yang ditunjukkan dalam gambar dibawah.




Selepas menekan butang butang download later, satu tetingkap atau window yang kecil akan keluar dan anda cuma perlu klik atau tick pada kotak kecil untuk start queue processing dan tekan butang ok.



Selepas itu, anda perlu masuk ke bahagian scheduler dan seterusnya masuk ke bahagian files in the queue. Pada bahagian download, sila pastikan kuantiti untuk di download ada 1 (bergantung pada kuantiti yang anda mahu download pada satu masa). Selepas itu, sila klik pada semua senarai dalam ruangan files in the queue tersebut dan klik butang start now seperti yang ditunjukkan dalam gambar dibawah. Seterusnya anda bolehlah meninggalkan komputer anda untuk melakukan kerja lain tanpa perlu menunggu komputer anda mendownload fail yang anda memuat turun atau download. 



Share on Google Plus

About Mohd Sharifuddin Omar

Jejaka yang suka gelak dan menggodek-godek.. Kadang-kadang jadi tikus baiki labu

2 comments:

  1. Mat din..xde ke link idm c/w crack??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mintak maaf Van Hohenheim. Kalau boleh saya memang nak elakkan daripada menggunakan crack. Macam saya sendiri pun dulu memang ada guna crack tapi masalahnya dah x boleh update pada versi terbaru. bila update je mesti nak kena activate lagi. Last skali saya beli jugak lesen tu direct dengan internet download manager tu. beli sekali je tapi boleh update banyak kali. Puas hati pun ada. hehe..

      Delete