Murtabak Popia |
Resepi bahan-bahan untuk kulit luar:
- Kulit popia
- 1 biji Telur
- Sedikit tepung gandum
- Sedikit air
Resepi bahan-bahan untuk inti:
- Gula
- Garam
- 1 Kiub Knor
- Minyak
- 1-2 sudu besar serbuk kari
- 2 biji bawang putih
- 3 bij bawang merah
- 2 biji ubi kentang
- isi ayam atau daging
Cara-cara membuatnya:
- Hancurkan isi ayam atau daging yang telah dibersihkan
- Potongkan ubi kentang berbentuk dadu
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang tadi sehingga naik bau
- Masukkan isi ayam atau daging yang telah dihancurkan tadi
- Masukkan kiub ayam dan kacau sehingga sebati
- Masukkan serbuk kari yang telah dijadikan pes dan gaul sehingga sekata
- Masukkan sedikit air dan kacau sehingga sekata
- Masukkan isi kentang yang telah dipotong dadu tadi dan gaul sehingga sekata
- Lembabkan kulit popia dengan kain basah
- Masukkan inti yang sudah siap dimasak kedalam kulit popia.
- Gunakan air dan tepung gandum sebagai gam untuk kulit popia tadi
- Sapukan telur pada kulit popia tadi sehingga rata
- letakkan murtabak tadi kedalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak
- Panaskan didalam air fryer dengan suhu 165 darjah celsius selama 8 hingga10 minit bergantung kepada saiz murtabak (balikkan murtabak pada separuh masa
Nanti bolehla gunakan resepi ini ketika Bulan Ramadhan nanti untuk juadah berbuka puasa.
0 comments:
Post a Comment